Svenska snus traditionen

Den berikade svenska Snustraditionen sträcker sig utöver hundratals år. 

Carlshamn snus är en mycket gammal del utav den Svenska snustraditionen men tyvärr så har den blivit bortglömd då snusmonopolet kom

snus och tradition

Snus är det minst skadliga sättet att konsumera tobak. Skadligheterna mellan att bränna tobak (röka) och att konsumera det som snus är en extremt stor skillnad. Snus är något som flera miljoner Svenska brukar, det har alltid funnits en stor del av befolkningen som då och då stoppar upp en prilla under läppen för att avnjuta en god snus. Och bodde man i Karlshamn förr i tiden, då Var det 9 av 10 gånger Carlshamn snus som man stoppade in för att avnjuta under läppen.

Snus

Minst farligaste sättet att konsumera tobak

Carlshamn snus en tradition

Hur kom snuset till?

Det är inte någon som har en exakt förklaring till varför snuset kom till. Men det man vet är att det migrerade ifrån Frankrike. Sen gjordes det en lite försvenskad version på det hela. 

1700 – talet 

Då var det en smart själ som kom på att man kunde blanda tobaken med salt och blanda ihop det hela. saltet hjälper till att få lite effekt i det hela och gör så att det smakar. för att bara snusa tobak skulle nog inte smaka speciellt bra. 

svenska snus traditionen 

Den svenska snustraditionen föddes på tidigt 1700 tal eller sent 1600 tal det är ingen som redigt vet. Men det var på den tiden man också började odla tobak i Sverige.

Tidig snus historia

Om vi kolla på en snusdosa idag då ser vi oftast att det står ”Sedan 1700/1800 – talet” Så vi känner till att snuset är några hundra år gammalt i Sverige.  

1400-1500 talet

Under denna tid så känner man till att Colombus och hans män var på ett fartyg i väst Indien där de steg i land på en liten ö. Befolkningen på ön tog emot Colombus och hans män med en gåva i form av snus.  Detta är den äldsta dokumenterade kontakten med snus. Men vem vet hur länge folket på den ön i Väst Indien har snusat.

Tobaken till Europa

Tobakens ankomst till Europa var när sjömännen från Spanien och Portugiser tog med sig tobaksplantan till Europa efter resor till Väst Indien och Amerika.

Stäng meny