Historia

1787

Carlshamn – år 1787

Blekinge är Sveriges minsta län och även ett av de med minst  befolkning men framförallt Karlshamn har troligen den starkaste snuskulturen genom alla tider. Som mest fanns i Karlshamn 60 snustillverkare och störst och först av dem alla var Carlshamns snus, grundat redan 1787. Det var inte för inte som Karlshamn kallades “lasternas stad”. Man ansyftade så såklart snustillverkningen, men även brännvinsbryggerier då främst Punchtillverkningen, Carlshamns Punsch som fortfarande säljs. Men lasternas stad syftade också till den tusenåriga sjöfarten. Karlshamns hamn tillhör de största hamnarna i landet och är den största och djupaste hamnen i sydöstra Sverige. Från Karlshamn utgick Amerikabåtarna från mitten på 1800 talet och fram till 1920 talet. när cirka 1 000 000 människor, eller 1/4 del av Sveriges befolkning utvandrade. I Karlshamn under denna tid blomstrade affärer av alla de slag och staden drog till sig många människor av alla de slag, både nogräknade och mindre nogräknade. Under denna tid blev Carlshamns snus den största snustillverkaren och vida känt i hela Sverige. Epoken tog slut 1915 när Tobaksmonopolet infördes och farbror Dahl som var fjärde generationens familjeföretagare i Carlshamns snus fick stänga igen tillverkningen.

Ursprungsnuset kom till Europa från Amerika på 1500-talet. Columbus och andra upptäcktsresanden såg att Indianerna använde tobaken som medecin och rusmedel. Först fick Franska hovet behaga nyheten, sedan spreds det i Europa. Snuset luktades, så kallat luktsnus, genom att man inhalerade det i näsan. Detta luktsnus, på Engelska kallat snuff är fortfarande det mest spridda sättet att använda icke röktobak i världen. Luktsnus var dyrt och bara för de mera beställda, därför togs ett nytt snus fram, det så kallade fuktade snuset eller som Carlshamns snus kallade det, Olukt snus. Olukt blev böndernas, drängarnas och arbetarnas snus och det som lade grunden till Carlshamns snus

snus
1800 tal

Carlshamn – originalet sedan 1787

1787 grundades Carlshamns snus genom Dahls snusfabriker. Det ursprungliga snusreceptet som la grunden för företaget, erhölls som bröllopsgåva till maken Dahl. Snuset blev på grund av smak och karraktär snart mycket populärt och företaget växte snabbt. Under 150 år skulle Carlshamns snus via 4 generationer Dahl expandera till att bli ett av de största snusmärkena i Sverige.

Det var inte för inte som Karlshamn kallades “lasternas stad”. Man ansyftade så såklart snustillverkningen, där det fanns 60 snusfabriker och mer och mer av Karlshamns jordbruksmark användes till att odla tobak, men “lasternas stad fick sitt namn även från brännvinsbryggerier och inte mint Punchtillverkningen, Carlshamns Punsch som fortfarande säljs. Men lasternas stad syftade också till den tusenåriga historien av sjöfart. Karlshamns hamn tillhör de största hamnarna i landet och är den största och djupaste hamnen i södra Sverige var Karlshamn.

Från Karlshamn utgick Amerikabåtarna från mitten på 1800 talet och fram till 1920 talet. när cirka 1 000 000 människor, eller 1/4 del av Sveriges befolkning utvandrade. I Karlshamn under denna tid blomstrade affärer av alla de slag och staden växte och drog till sig många människor. Under denna tid blev Carlshamns snus den största snustillverkaren och vida känt i hela Sverige.

 

snus gammalt
1915

Carlshamn – år 1915

Epoken Carlshamns snus tog slut 1915 när Tobaksmonopolet infördes och farbror Dahl som var fjärde generationens familjeföretagare i Carlshamns snus fick stänga igen tillverkningen. 

1916

Carlshamn – år 1916

Efter tobaksmonopolets införande stängdes Carlshamns snus fabrik och tillverkningen flyttade till Karlskrona.

Carlshamn Snus
2015

Carlshamn – år 2015

Likt Törnrosa sov sedan Carlshamns snus i 100 år, även om minnet av snuset levde vidare genom mannaminne och Carlshamns museum.

2015, nästan på dagen 100 år efter nedläggningen, startades idén om att återigen ge liv åt Carlshamns snus. Varumärket registrerades in igen och 5 snusare/vänner/företagare började den långa vägen att få tillbaka Sveriges äldsta snus till marknaden igen. Sökandet efter originalreceptet påbörjades. Man hittade ursprungsreceptet.

2019

Carlshamn – år 2019

Efter letande i historieböcker och besök på olika platser återfanns originalreceptet. Nu påbörjas en olika former av testande av Carlshamn snus för att få fram den bästa smaken.Det visade sig att originalreceptet både innehöll förbjudna och för dagens snusare icke önskvärda smaker och substanser. Tex användes svavelsyra!

Carlshamns snus grundare tog bort svavelsyra och en del andra numer förbjudna substanser. Vår snusmästare hade ett gediget arbete under lång tid. VI bakade och provade, bakade och provade. Konsten var att behålla konsisten, smak, doft men ändå få snuset att både passa och godkännas av livsmedelverk och konsument.

Vi ville även behålla karraktären av Carlshamns snus som tillverkades för hand. Det var viktigt för oss att få handtillverkat snus och det ställer krav på hur man blandar tobak och tillreder det.

Vad vi vet är Carlshamns snus det enda handtillverkade snuset som finns på den Svenska marknaden.

Vi är i mål: Handtillverkat snus baserat på orginalreceptet från 1787, troligen Sveriges äldsta snusvarumärke är tillbaka i butiken. Snuset är det samma som 1787, kundgruppen är den samma idag som för 230 år sen, den Svenske snusälskaren.

Menu